LA SAGRADA FAMILIA Carta del Arzobispo de Valencia

LA SAGRADA FAMILIA Carta del Arzobispo de Valencia

En el ambiente propio de las fiestas de la Navidad, la Iglesia nos invita este domingo a contemplar la Sagrada Familia de Nazaret, en la que el Señor nació y creció. Esa familia es el signo de que Él se hizo realmente hombre y es también el modelo de toda familia cristiana.

La palabra de Dios que la liturgia nos ofrece este año nos presenta dos familias: una del Antiguo Testamento, formada por Abraham y Sara; y la otra del Nuevo Testamento, formada por María, Jose y el mismo Jesús. Si nos fijamos, veremos que el elemento más fuerte de unión entre los miembros de esas familias es la fe. Tanto Abraham y Sara como María y José son creyentes abiertos a Dios, y así lo viven en sus proyectos de vida familiar. Abraham cree en la promesa de Dios y esa fe fue fuente de fecundidad, hizo posible que tuviera el hijo que tanto deseaba y que aseguraba su descendencia. También la vida que comparten María y José se fundamenta en un acto de fe: María creyó la palabra del ángel que le anunciaba que sería la madre de Mesías. José creyó al ángel que le anunció que el hijo que llevaba María era obra del Espíritu Santo, y prestó la obediencia de la fe. La fe fue fuente de fecundidad para ellos y posibilitó que se cumplieron las promesas de Dios, que son siempre promesas de salvación.

Esto nos lleva a una primera reflexión. Hoy vemos muchas familias que no viven esa apertura de la fe y están cerradas a Dios. Pero ¿esas familias que viven así son por eso más alegres? ¿se vive más en ellas la verdadera felicidad? ¿hay más amor entre sus miembros? ¿se sienten contentos de su vocación y del amor de unos por los otros? ¿están más unidos? La fe no quita nada, sino que da los bienes de la gracia de Dios. Una familia que vive abierta a Dios no es menos feliz que la que vive cerrada en ella misma. Al contrario, la fe fortalece todo aquello que es auténticamente humano y, por eso, es fuente de gozo y de alegría, porque cuando se vive en la apertura a Dios se va descubriendo que sus promesas, que son siempre de gracia, van cumpliéndose a lo largo del tiempo.

Estas dos familias son también modelo para las familias cristianas porque acogen el hijo como don de Dios. Abraham lo deseaba y, cuando Dios se lo da, sabe que no le pertenece como si fuera una propiedad exclusivamente suya. También María y José saben que Jesús es un regalo que Dios los ha hecho a ellos, pero no para ellos, sino para toda la humanidad. Y por eso, van al templo para presentarlo a Dios. Al hacerlo, están ofreciéndolo al Padre. Los hijos son un regalo de Dios, no un obstáculo que impide a los padres realizar sus objetivos o proyectos. Son el camino para la vivencia plena de la vocación matrimonial. Pero, al ser un regalo de Dios, no pertenecen a los padres de una manera absoluta: son también propiedad de Dios. La misión de los padres consiste en ayudarlos a descubrir la voluntad de Dios en su vida. Ese es el camino para que ellos sean felices: ayudarlos y animarlos a que conozcan qué es lo que Dios quiere para ellos. ¿Qué es lo que quieren unos padres para sus hijos? ¡Que sean felices! Y ¿cuál es el camino para que sean felices? Ayudarlos a descubrir su vocación en la perspectiva de la fe y animarlos a hacerla vida. Esto lo que María y José hicieron con Jesús y el que nos enseñan a nosotros.

+ Enrique Benavent Vidal, arzobispo de Valencia.

 

LA SAGRADA FAMÍLIA

En l’ambient propi de les festes del Nadal, l’Església ens convida este diumenge a contemplar la Sagrada Família de Natzaret, en la que el Senyor va nàixer i va créixer. Eixa família és el signe de què Ell es va fer realment home i és també el model de tota família cristiana.

La paraula de Déu que la litúrgia ens ofereix este any ens presenta dos famílies: una de l’Antic Testament, formada per Abraham i Sara; i l’altra del Nou Testament, formada per Maria, Josep i el mateix Jesús. Si ens fixem, veurem que l’element més fort d’unió entre els membres d’eixes famílies és la fe. Tant Abraham i Sara com Maria i Josep són creients oberts a Déu, i així ho viuen en els seus projectes de vida familiar. Abraham creu en la promesa de Déu i eixa fe va ser font de fecunditat, va fer possible que tinguera el fill que tant desitjava i que assegurava la seua descendència. També la vida que comparteixen Maria i Josep es fonamenta en un acte de fe: Maria va creure la paraula de l’àngel que li anunciava que seria la mare del Messies. Josep va creure a l’àngel que li va anunciar que el fill que portava Maria era obra de l’Esperit Sant, i va prestar l’obediència de la fe. La fe va ser font de fecunditat per a ells i va possibilitar que es compliren les promeses de Déu, que són sempre promeses de salvació.

Això ens porta a una primera reflexió. Hui veiem moltes famílies que no viuen eixa apertura de la fe i estan tancades a Déu. Però ¿eixes famílies que viuen així són per això més alegres? ¿es viu més en elles la vertadera felicitat? ¿hi ha més amor entre els seus membres? ¿se senten contents de la seua vocació i de l’amor d’uns pels altres? ¿estan més units? La fe no lleva res, ans al contrari, dóna els béns de la gràcia de Déu. Una família que viu oberta a Déu no és menys feliç que la que viu tancada en ella mateixa. Al contrari, la fe enforteix tot allò que és autènticament humà i, per això, és font de goig i d’alegria, perquè quan es viu en l’apertura a Déu es va descobrint que les seues promeses, que són sempre de gràcia, van complint-se al llarg del temps.

Estes dos famílies són també model per a les famílies cristianes perquè acullen el fill com a do de Déu. Abraham el desitjava, i quan Déu li’l dona sap que no li pertany com si fora una propietat exclusivament seua. També Maria i Josep saben que Jesús és un regal que Déu els ha fet a ells, però no per a ells sinó per a tota la humanitat. I per això, van al temple per presentar-lo a Déu. Al fer-ho, estan oferint-lo al Pare. Els fills són un regal de Déu, no un obstacle que impedeix als pares realitzar els seus objectius o projectes. Són el camí per a la vivència plena del matrimoni com una vocació. Però com que són un regal de Déu, no pertanyen als pares d’una manera absoluta: són també propietat de Déu. La missió dels pares consisteix a ajudar-los a descobrir la voluntat de Déu en la seua vida. Eixe és el camí perquè ells siguen feliços: ajudar-los i animar-los a què coneguen què és el que Déu vol per a ells. ¿Què és el que volen uns pares per als seus fills? Que siguen feliços! I ¿quin és el camí perquè siguen feliços? Ajudar-los a descobrir la seua vocació en la perspectiva de la fe i animar-los a fer-la vida. Això és el que Maria i Josep van fer amb Jesús i el que ens ensenyen a nosaltres.

+ Enrique Benavent Vidal, arquebisbe de València.